Hírek/Pályázatok

Az Oroszlányi SZETA Szegényeket Támogató Alapítvány középiskolás, főiskolás és felnőtt önkénteseket vár segítőként hátrányos helyzetű gyermekek és családok számára szervezett programok megvalósításához.

Akiket keresünk:
- önkéntesek a rászorulók felkutatására
- szervezők az adományok kiosztására
- szervezők az alapítvány bármely tevékenységéhez
- adományozók (anyagi és természetbeni adományok)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ismét jótékonykodtak

Ismét jó minőségű ruhákat kínáltak felnőtteknek és gyermekeknek a piac melletti területen szombaton az Oroszlányi Szegényeket Támogató Alapítvány (SZETA) aktivistái, akik gyűjtötték is az adományokat. Az immár sokadik alkalommal megszervezett akció sikerét bizonyította a nagy fokú érdeklődés.

Mint arról több alkalommal beszámoltunk, az önkéntesekből álló szervezet célul tűzte ki a peremhelyzetbe került személyek életkörülményeinek javítását, esélyeinek növelését, a hátrányos körülmények között élő gyermekek felzárkóztatását, az iskolai lemorzsolódás csökkentését, hátrányos helyzetük javítását, az esélyegyenlőség elősegítését és az egészséges életmód kialakítását. Ennek egyik új programja a Csillag szolgáltató központban valósult meg, a Nyíres-dűlőben: óvodai foglalkozásokra várják minden nap az ott élő apróságokat.

A közösség a weboldalán elérhető kapcsolaton keresztül várja a támogatók jelentkezését.

2019. 09. 28.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Interaktív színházi előadás

A Szociopoly interaktív színházi társasjátékban a nézők pillanatok alatt lettek a családok tagjai, kerültek érzelmektől nem mentes, sokszor váratlan élethelyzetekbe szerdán a művelődési központban.

A jelenlévők 4 család tagjaivá váltak. Minden családnak két felnőtt, egy csecsemőkorú és egy iskolás gyermek egy hónapjának napjait kellett megélnie, problémáit megoldania a játék során. A családok között volt, amelyik csak a segélyekből és a családtámogatásokból élt, volt olyan szerencsés, amelyikben közmunkához jutott a családfő, voltak családok, akik alkalmi munkával egészítették ki a támogatásokat. Minden szituációban választani kellett a családoknak a szituációs helyzetek között. 

A kis közösségek maguk döntötték el, hogy miként gazdálkodnak, a városban veszik meg egy hónapra előre az élelmiszert azzal nehezítve, hogy az uzsorás viszi be őket 8000 Ft-ér a településre őket, vagy sokkal drágább helyi boltban vásárolnak. Itt lehetőség volt felíratni is a vásárolt áruk értékét.

A játék során olyan váratlan helyzetekbe kerültek a családok, mint hogy a csecsemőnek tápszert kellett vennie, az iskolás gyermeknek cipő kellett, mert a hiánya miatt nem ment iskolába.

Voltak élethelyzetek, amelyeket akkor is meg kellett oldaniuk, ha valamelyik fontos kiadást nem tudtak fedezni. Hiszen, ha pl. nem váltják ki a gyógyszert, akkor nem tudnak alkalmi munkát vállalni, vagy ha a gyerek nem megy iskolába, kiesik a családi pótlék a bevételek közül.

A közel 3 órás aktív játék alatt 30 nap számtalan váratlan helyzetét kellett megoldania a családoknak, akik döntéseiket közösen hozták meg. A „családok” és a színészek közötti interaktív improvizált jelenetek zajlottak, nem volt gond a részvétel.

Bass László szociológus, az Elte Társadalomtudományi Karának oktatója érzékenyen és nagy szaktudással vezette be a jelenlevőket a falu szegénysorban lévő lakói mindennapi élethelyzetébe. Az előadásban Herczeg Tamás, Hay Anna, Jaskó Bálint, Vándor Veronika budapesti színészek tették fordulatossá az eseményeket, hoztak elő szituációkat.

A szerdai programot szervező Oroszlányi Szegényeket Támogató Alapítvány alapvető feladatának tekinti a helyi társadalom tagjainak érzékenyítését, a nehéz élethelyzetbe került személyek problémái iránti fogékonyság fejlesztését. A Szociopoly társasjáték valóságos élethelyzetekbe átültetett színházi nevelési előadását hívtuk meg Oroszlányra, mely első lépcsője érzékenyítő programsorozatunknak – mondta az alapítvány vezetője, Deák Sándorné, aki a továbbiakban hozzátette: Sokan el sem tudjuk képzelni, hogy milyen érzés lehet a periférián lebegni, amikor nem tudjuk eldönteni, hogy ételt tegyünk az asztalra, vagy a nagy fagyok miatt a gázszámla befizetése élvezzen prioritást. Az előadás kaput nyit, hogy két órára kipróbáljuk, milyen is a mélyszegénységben „élni”, milyen élethelyzetekben kell döntéseket hozni. Az előadásra a nehéz sorban élőkkel kapcsolatban álló hivatalokban, egészségügyben, szociális ellátásban, oktatásban, rendőrségen dolgozókat és a civilszervezetek tagjait hívtuk meg. A következőkben Szociopoly társasjáték bemutatót tervezzük, majd a társasjátékkal, önkénteseinkkel keressük meg az iskolákat. Szeretnénk elérni, hogy a jobb helyzetben lévő gyermekek szolidárisabbak, elfogadóbbak legyenek a peremen élő társaikkal szemben.

2019. 06. 05.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ruhák a rászorultaknak

Mind több civil szervezet szervez a karácsony közeledtével különböző akciókat annak érdekében, hogy örömtelibbé tegyék a rászorultak ünnepi készülődését.

Az Oroszlányi Szegényeket Támogató Alapítvány (SZETA) aktivistái a művelődési központban várták péntek délelőtt jó minőségű ruhákkal, cipőkkel, játékokkal a nélkülözőket, s a program sikerét bizonyította a nagyfokú érdeklődés.

Az önkéntesekből álló szervezet ez évben immár többedik alkalommal nyújtott segítséget, ami nem merül ki csak az adományosztásból. Tavasszal a rejtőzködő szegénység feltárásáról rendeztek konferenciát, nyáron háromnapos cirkusztábor várta a gyerekeket, legutóbb pedig november végén az általános iskolák felső tagozatos fiataljai „Anti-drog diszkón” ismerkedhettek meg alaposabban a drogok veszélyeivel, a drogozás káros következményeivel.

2018. 12. 14

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anti-drog diszkó

Elsősorban az általános iskolák felső tagozatos fiataljait várták pénteken délután a SZETA (Oroszlányi Szegényeket Támogató Alapítvány) aktivistái az „Anti-drog diszkó” elnevezésű programra.

Ahogyan azt a rendezvény főszervezője, Deák Sándorné kuratóriumi elnök elmondta: ismeretes, hogy a fiatalok többségének a szórakozás szó hallatán a diszkó jut az eszébe, ahová minden hétvégén elvágyódnak. A szórakozóhelyeken a gyerekek, olyan ártalomforrásoknak vannak kitéve, amiről lehet, hogy nem is volt korábban tudomásuk. Az alapítvány kiemelt figyelmet fordít a gyerekek pozitív irányú szocializációs folyamatának segítésére. A szórakozáson túl szakemberek közreműködésével ismertetik meg a fiatalokkal a köztudatban lévő kábítószerek fajtáit, hatásait. Tájékoztatást adnak az elérhető, igénybe vehető segítség formákról, lehetőségekről.

 - Előzetesen felkerestük az iskolákat, plakátokat vittünk a programról. A rendőrség és a szociális szolgálat drogmegelőzéssel foglalkozó munkatársait kértük meg, hogy információval szolgáljanak a fiataloknak. Célunk volt, hogy a gyerekek megtapasztalják, lehet „igazán jót bulizni” drogok, alkohol és cigaretta nélkül is. A programra eljöttek a „KAPU - Az oroszlányi szegregációs folyamatok kezelése” című pályázatba bevont gyermekek is. Annak ellenére, hogy szombaton tanítás volt, a résztvevő hatvan fiatal a szórakozáson túl, sok hasznos ismerettel gazdagodott – fogalmazott Deák Sándorné.

A SZETA 2017-es alapításakor elsődleges céljai között fogalmazta meg a peremhelyzetbe került személyek, családok életkörülményeinek javítását, esélyeinek növelését, a hátrányos körülmények között élő gyermekek felzárkóztatását, az iskolai lemorzsolódás csökkentését, az esélyegyenlőség megteremtésének elősegítését és közreműködést a szabadidő hasznos eltöltésében.

2018. 11. 30.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zsonglőrködő fiatalok

Azzal a céllal jött létre az Oroszlányi Szegényeket Támogató Alapítvány (SZETA), hogy növelje a peremhelyzetbe került személyek, családok életkörülményeit és esélyeit, valamint segítsen a hátrányos körülmények között élő gyermekek felzárkóztatásában, az iskolai lemorzsolódás csökkentésében, az esélyegyenlőség megteremtésében.

Tevékenységüket már eddig is több adományozó, felzárkóztató rendezvény kísérte, a héten pedig egészen különleges programot szerveztek a fiataloknak a Gárdonyi sportcentrumban, a háromnapos Cirkusz Tábort.

Magyar Zsonglőr Egyesület segítő tagja, Szabó Márton keddi látogatásunkkor elmondta: elsődleges céljuk megszólítani és integrálni a hátrányos helyzetű fiatalokat. A cirkusz eszközein keresztül motiválják és teszik aktívabbá őket. A napok délelőtt gyakorlással, zsonglőrködéssel, akrobatikával és különböző trükkök megtanulásával telnek, majd délután a résztvevők bemutatót tartanak egymásnak. Látványos a fejlődés és a gyerekek mindamellett, hogy rendkívüli módon fejlesztik szinte észrevétlenül motoros készségeiket, igazi csapatot is alkottak már rövid idő alatt.

- Segítik, támogatják egymást egy olyan közösségi, baráti tevékenység során, amely érdeklődővé, szociálisan érzékenyebbé teszi a hátrányos helyzetű fiatalokat, s ez jó dolog – mondta Szabó Márton.

Az Alapítvány köszönetet mond a támogatóknak:

- Oroszlány Önkormányzata

- Oroszlányi síelők

- Négy Remete étterem

- Lapos vendéglő

- és az önzetlen magánszemélyek

2018. 08. 01.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cirkusz Tábor

Háromnapos tábort szervez július 30-a és augusztus 1-je között az Oroszlányi Szegényeket Támogató Alapítvány a Magyar Zsonglőr Egyesület közreműködésével. A Cirkusz Tábornak a Gárdonyi sportcentrum biztosít otthont, ahol 12, 10-14 év közötti gyermek sajátíthatja el a zsonglőrködés alapjait, teljes ellátás mellett.

A Magyar Zsonglőr Egyesület munkatársai nagy tapasztalattal rendelkeznek, egyebek mellett a pesterzsébeti gyermekvédelmi központhoz tartozó kamasz fiataloknak szerveznek cirkuszoktatást, rendszeres fellépéseket, táborokat működtetnek. Az ország számos településén tartanak 3 napos táborokat, mindenhol nagy sikerrel.

A cél nem profi artisták képzése, hanem a személyes és közösségi készségek fejlesztése. A cirkusz eszközei segítenek abban, hogy a fiatalok visszakapják önmagukba vetett hitüket, felismerjék azt, hogy mire képesek, ha megdolgoznak érte. 

A táborzáró napon a tervek szerint a fiatalok műsoros délután keretében mutatják be a tanultakat, ügyességüket és képességüket. Erre várják a szülőket, testvéreket, hozzátartozókat.

2018. 07. 24.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A rejtőzködő rászorultakra is gondolni kell

Azokra a rászorultakra is gondolni kell, akik rejtőzködnek, mert szerénységükből, visszavonultságukból fakadóan nem állnak oda a segélyekért, adományokért, pedig hiányt szenvednek – ezek a vezérgondolatok kísérték végig az Oroszlányi Szegényeket Támogató Alapítvány szerdai fórumát, amit File Beáta jegyző nyitott meg a városházán.

A fórumra intézményvezetők, civil és egyházi szervezetek képviselői, a szociális szolgálat és a polgármesteri hivatal munkatársai voltak hivatalosak. Az ülésen Deák Sándorné kuratóriumi elnök adott tájékoztatást az alapítvány eddigi, egyéves tevékenységéről.

Mint az elhangzott, az alapítvány küldetésének tekinti a peremhelyzetbe került személyek életkörülményeinek javítását, esélyeinek növelését. Célcsoportjuk körének meghatározásakor a szegénység vagy kirekesztettség kockázatának kitettek egészét vették figyelembe.

Kiemelt szerepet szánnak tevékenységükben a gyerekek felzárkóztatásának az iskolai lemorzsolódás és hátrányos helyzet csökkentése érdekében. Az egyéni és csoportos tanulássegítés mellett hasznos szabadidős tevékenységekkel és gyermekek táboroztatásával szeretnének pozitív irányt adni a fiatalok szocializációs folyamatának.

Adományok gyűjtésével, továbbításával szeretnék segíteni a városban élő anyagilag nehéz élethelyzetbe került családoknak, és fontosnak tartják a foglalkoztatást elősegítő kezdeményezések támogatását is.

Céljaik elérése és a gyermekek esélyeinek a növelése érdekében programjukban szerepel az egyéni és kiscsoportos foglalkozásokat szervezése, a hátrányos helyzetű gyermekek nyári táboroztatása, szabadidős tevékenységek szervezése, adományok gyűjtése és a rászoruló családok részére való eljuttatása, a foglalkozást elősegítő kezdeményezések támogatása, a peremkerületeken élők életkörülményeinek javítása körében, tanácsadás és információ szolgáltatás szociális és jogi ügyekben, a családok számára közösségi és kiscsoportos programok szervezése, a közösségi összefogás támogatása, segítségnyújtás a lakhatási körülmények javításában, valamint a diszkrimináció elleni védelem.

2018. 03. 01.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mindent ingyen

Jó minőségű ruhákat kínáltak felnőtteknek és gyermekeknek a piac melletti területen szombaton az Oroszlányi Szegényeket Támogató Alapítvány (SZETA) aktivistái, s az akció sikerét bizonyította a nagyfokú érdeklődés.

Az önkéntesekből álló szervezet célul tűzte ki a peremhelyzetbe került személyek életkörülményeinek javítását, esélyeinek növelését, a hátrányos körülmények között élő gyermekek felzárkóztatását, az iskolai lemorzsolódás csökkentését, hátrányos helyzetük javítását, az esélyegyenlőség elősegítését és az egészséges életmód kialakítását.

A közösség a weboldalán elérhető kapcsolaton keresztül várja a támogatók jelentkezését.

Az alapítványról itt olvashat bővebben: www.oroszlanyiszeta.mozello.hu

2017. 08. 19.
Az oldal a világ legkönnyebben használható weboldalkészítőjével, a Mozellóval készült.

 .